Thursday, May 19, 2011

Misi baru menanti...

Dengan nama Allah yang pengasih lagi maha penyayang...

Semoga segala kerja yang kita lakukan semata-mata kerana Allah... Alhamdulillah, 1 paper selesai dijawab, tgl lg 4 paper...semoga dipermudahkan. sahabat-sahabat maafkan segala kesilapanku andai ada mengguris hatimu dalam keadaan sedar dan tidak sedar, sengaja dan tidak sengaja, lupa dan tidak tahu.... maafkan diriku...

InsyaAllah, 1 penghijrahan mesti dilakukan. apa yang dah berlaku jadikan pengajaran untuk belajar bangkit dan perbaiki setiap kelemahan diri. kata orang jangan jadi 'mulut tempayan' tapi bila diamati semula...hm...mulut tempayan masih boleh ditutup-tutup tapi mulut manusia tak siapa boleh tutup...itulah antara bait kata-kata semangat dari naqibahku kak Hanisah Wanasan ketika diri ini menghadapi pelbagai tamparan dalam hidup. InsyaAllah...asam garam dalam kehidupan ini mengajarku menjadi lebih tabah dan matang. tak mampu nak puaskan hati semua orang walau kita cuba menjaga sebaik mungkin. apa yang penting adalah kembali kepada Allah...kembali kepada matlamat hidup... kembali mencari hakikat kejadian diri...

Alhamdulillah...setelah sekian lama tidak berhubung dengan rakan-rakan di sekolah menengah Puchong. baru-baru ini ana mendapat mesej...ada 2 org rakan ana yang meminta untuk ana ajarkan mereka mengaji waktu cuti ini... ana bersyukur mereka masih lagi diberi kesedaran untuk kembali kepada matlamat hidup sebagai hamba Allah. Misi Dakwah menjejak rakan-rakan lama... alangkah indahnya kalau dapat wujudkan 1 usrah bagi mereka...

Rakan ana ni memang sosial...di sekolah dulu ana bukan hanya berkawan dengan budak baik-baik je..ana cuba juga dekati kawan-kawan yang sosial ni...mereka tidak minat belajar..solat tak tahu ke mana ngaji apatah lagi...tapi bila diberi nasihat selalu me'lable'kan sebagai ustazah.. ana selalu doakan kawan-kawan ana ni diberi taufiq dan hidayah, Alhamdulillah...fitrah manusia pasti akan kembali kepada penciptaNya,.. dulu bila terserempak dalam bas je ana akan sentiasa bagi nasihat dan dorongan pada rakan ana ni supaya dekatkan diri dengan Allah dan berusaha bersungguh-sungguh dalam pelajaran. mereka hanya dengar dan diam...mereka nak berubah tapi jalan yang mereka pilih salah...

Apabila teringat akan sekolah menengah, tiba-tiba teringat akan sek men ana yang kedua, iaitu ketika tingkatan 4 dan 5 di Damansara Utama...lebih mencabar... kawan2 yang free hair, bergaul bebas, dan ada juga yang pernah jejakkan kaki ke pusat hiburan (disko) nauzubillah.... Itulah kelemahan pendidikan di negara kita, hanya menekankan pada exam je.. akhlak ntah ke mana... di sekolah ni ana banyak belajar cara untuk bertahan dan istiqamah dengan keadaan sekeliling yang bukan sefikrah... pernah sekali sahabat lama ana dari sek men puchong bertanya ana masih lagi ke bertudung labuh? bagaikan rusa masuk kampung, belajar untuk berdikari dan berpegang pada prinsip...walaupun terasa asing tapi cuba untuk bertahan.... ada juga yang memerli dan mengejek perihal tudung labuhku yang kelihatan asing di sekolah tersebut... selain itu, ada juga seorang lelaki non-muslim yang mempersoalkan pada ana 'tak panas ke you pakai tudung labuh ni?' sambil memakai tudung yang dijumpainya di dalam laci kelas yang ditinggalkan oleh perempuan yang free hair dan hanya memakai tudung ketika kelas pendidikan islam sahaja. istighfar panjang ana.... ana jawab, islam tidak pernah menyusahkan bahkan dengan memakai tudung ana rasa lebih selamat dan terjaga. seorang wanita muslim perlu menjaga maruah dan kehormatan diri...

Ada juga yang bangga dapat melancong ke seluruh negara...maklumlah sekolah itu ramai pelajar elit.. ada seorang kawan ana ni dia free hair dan berasal dari keluarga berdarah raja.. always speaking.. 'munirah....my hair look mazy?' tercengang ana dengan soalan tu...hmmm... pernah ditanya pada ana 'munirah dah pernah melancong ke mana?' ana tak jawab terus tapi ana bertanya soalan tu kembali pada dia... jawapan dia ' I pernah pergi Switzerland, America, Korea, Jepun, Australia and banyak lagi..and you know that I have 1 house at Australia its like my village' hm...lagi2 la ana terkejut....bukan apa segan nak cakap yang masa tu ana tak pernah pun naik kapal terbang..huhu;( tapi...1 je ana terkilan..dalam banyak2 negara yang dia sebut tu "Mekah" takde... inilah realiti kehidupan di luar sana...


Bila teringat kisah-kisah di sekolah dulu banyak pengajaran yang ana boleh dapat.... yang mungkin tidak semua orang dapat rasai... Alhamdulillah apabila dapat masuk ke IPG KDRI ana berjumpa dengan kakak-kakak dan sahabat sefikrah, ana berasa sangat bertuah dan cuba memanfaatkan peluang yang ada untuk mendalami ilmu agama dan belajar untuk menghadapi ujian yang lebih mencabar... InsyaALLAH.

Semoga misi dakwah ini tercapai....

sebagai coretan luahan hati atas kesyukuran yang tidak terhingga apabila mendengar khabar baik ini. sekadar perkongsian...semoga mendapat manfaat walaupun sedikit daripadanya, Waallahu'alam.

1 comment:

  1. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete