Monday, July 20, 2009

nak masuk kumpulan mana?


Kumpulan apa pula ni? Mesti itu pertanyaan pertama apabila membaca tajuk penulisan saya kali ini kan?

Sebenarnya saya ingin menulis sesuatu yang dapat mengingatkan saya dan sahabat-sahabat semua tentang MATI, AKHIRAT, dan AZAB API NERAKA…. saya membelek-belek buku ‘Pesanan untuk Orang Berdosa’ tulisan Dr.’Aidh bin Abdullah Al-Qarni dan ‘Malam Pertama di Syurga’ tulisan Adil Akhyar. Dua buku yang berbeza iaitu satu buku yang mengingatkan kita tentang azab Allah dan nikmat Allah. Namun, kedua-dua buku ini bisa mengingatkan kita tentang akhirat.. InsyaAllah….

Saya menyemak semula helaian muka surat yang telah dibaca, mencari-cari tajuk yang sesuai untuk dikongsikan bersama sahabat. Saya membuka helaian muka surat yang ditanda dengan bungkusan coklat Cadbury yang telah dihadiahkan oleh sahabat saya. Alhamdulillah saya mendapat idea untuk menulis sesuatu tentang “ umat nabi Muhammad diseru meniti sirat”.
……………………………………………………………….
Panjang titian sirat sejauh 500tahun perjalanan...
Allah Ta’ala menyeru: “Wahai Muhammad! Bawalah umatmu untuk dihisab dan dilintaskan mereka di atas Sirat yang dilebarkan. Panjangnya sejauh 500tahun perjalanan.”

Cuba kita bayangkan…untuk hidup selama 20 tahun pun kita sudah merasakan cukup lama dan macam-macam rintangan yang kita hadapi. Inikan pula sejauh 500tahun…. Bagaimankah kita hendak meniti titian Sirat itu??

Bertuahlah umat nabi Muhammad….


Nabi Muhammad bersabda kepada malaikat Malik: “Wahai Malik! Dengan kebenaran Allah Ta’ala ke atasmu, palingkanlah wajahmu dari umatku sehingga mereka dapat melepasi! Jika tidak, hati mereka akan gementar melihatmu.”
Malaikat Malik memalingkan mukanya dari umat Nabi Muhammad.umat nabi Muhammad telah dipecahkan kepada 10 kumpulan. Nabi Muhammad mendahului mereka lalu bersabda kepada umatnya: “ikutlah aku wahai umatku di atas Sirat ini!”
*Ya Allah! Hayatilah kasih sayang Nabi Muhammad kepada kita… tanamkan rasa cinta kepada Nabi Muhammad…

Nak masuk kumpulan yang mana satu???

Kumpulan 1: Berjaya melintasi seperti kilat yang memancar.

Kmpln 2: melintasi seperti angin yang kencang.

Kmpln 3: melintasi seperti kuda yang baik.

Kmpln 4: seperti burung yang pantas.

Kmpln 5: berlari.

Kmpln 6: berjalan.

Kmpln 7: berdiri dan duduk kerana mereka dahaga dan penat. Dosa-dosa terpikul di atas belakang mereka. Nabi Muhammad berhenti di Sirat. Setiap kai baginda melihat seorang dari umatnya bergayut di atas Sirat, baginda akan menarik tangannya dan membangunkan dia kembali.

Kmpln 8: menarik muka-muka mereka dengan rantai kerana terlalu banyak dosa. Ya Allah! Sakitttnya!... bagi yang buruk mereka akan menyebut: “wahai Muhammad!” nabi Muhammad berkata: “Tuhanku! Selamatkan mereka! Tuhan! Selamatkan mereka!” sedangkan di dunia kita lalai dan leka serta tidak mengikuti ajaran Rasullah..kita tetap degil….

Kmpln 9 dan 10: tertinggal di atas Sirat, mereka tidak diizinkan untuk menyeberang.

Bagaimanakah nantinya tika berhadapan denganMu,
Sudikah Kau menerima hambaMu yang hina ini,
Ya Allah…Kau Maha Pengasih,


Ya Allah…cukupkah bekalan kita untuk ke syurga??? Kumpulan manakah kita diletakkan??? Apakah jawapan kita tika ditanya oleh Allah tentang sumbangan kita kepada agama islam?? Sama-sama kita bermuhasabah diri…beristighfar….semoga kita mendapat syafaat oleh rasulullah dan mendapat keredaan Allah s.w.t.

waAllahualam…
salam ukhwah

2 comments:

 1. SAlaM

  terima KAsih

  AtAS peringaTAN

  seKUranGNYa

  menjAWAb persoALan SAYa

  daN menGINGATKAN sayA

  TENTang Ia..

  ReplyDelete
 2. Bagus... Jayyid... Mabruk... Penulisan yang bagus. Titian sirat itu umpama jambatan... Jadikanlah ia pedoman... Teruskan usaha...

  ReplyDelete