Friday, February 26, 2010

BERKAWAN DENGAN ORANG JAHAT

Dengan nama Allah yang Maha Pengasih lagi Maha penyayang. Aku bersaksi tiada tuhan yang disembah melainkan Allah, dan aku bersaksi nabi Muhammad itu pesuruh Allah. Marilah kita sama-sama perbaharui kalimah syahadah dan membasahi lidah kita dengan zikrullah agar hati kita tidak menyimpang dari jalan Allah.

Subhanallah…Alhamdulillah…Allahuakbar!

Alhamdulillah Allah masih lagi berikan ana kekuatan untuk menulis sesuatu untuk blog ana ini walaupun dalam keadaan yang ditarik nikmat kesihatan sekejap. Sudah seminggu ana demam mungkin kerana badan terlalu dipaksa untuk bergerak.. minggu lepas ana terpaksa masuk pertandingan aerobik kerana menggantikan kawan yang sakit. Alhamdulillah kelas ana terpilih untuk masuk ke final…ana minta maaf kepada sahabat kelas ana kerana ana terpaksa menarik diri untuk pertandingan akhir ini… semoga hasil usaha kalian membuahkan hasil…insyaallah..

Disini sebenarnya ana ingin mengingatkan kita semua akan bahaya teman yang jahat. Maksudnya adalah teman yang menghalangi dan memalingkan kita semua dari hidayah.
Ana tertarik dengan kata-kata seorang ulama iaitu: “Teman itu ada tiga, teman seperti udara, teman seperti ubat, dan teman seperti penyakit. Teman seperti udara adalah teman yang sangat diperlukan, umpama kita yang sangat memerlukan udara, jika tiada udara, kita pasti mati. Dialah teman yang mendekatkan serta menjadikan kita senang berzikir mengingati Allah. Oleh kerana itu kita tidak boleh menjauhinya. Kunjungi dan pergauli dia dengan baik. Tanyakan kepadanya mengenai banyak perkara. Cintai dan doakan dia…

Teman seperti ubat adalah teman yang membawa manfaat. Kita hanya memerlukannya pada waktu-waktu tertentu sahaja. Seperti penjual di kedai runcit yang hanya kita perlukan ketika kita perlu membeli barang sahaja. Jadi tidak benar kalau sejak pagi hingga petang kita terus-menerus bergaul bersamanya sambil berkata: “Aku mencintaimu kerana Allah!” dan aku sangat memerlukanmu.” Teman seperti ini hanya kita perlukan pada waktu ada kepentingan sahaja, tanpa ingin berlama-lama dengannya.

Teman seperti penyakit adalah teman yang dapat menjangkitimu. Dialah virus mematikan! yang harus disingkirkan. Sebab dialah yang mendekatkanmu ke dalam api neraka dan membawamu ke dalam kehinaan dunia dan akhirat. Kita berlindung kepada Allah dari perkara ini. Kita semestinya menjauhi teman seperti ini, seperti ketika kita berusaha lari dikejar anjing atau singa!.

Sedang ana membelek-belek buku Pesanan Buat Orang Berdosa, ana tertarik dengan wasiat Ja’far ash-Shadiq kepada anaknya.
Ja’far ash-Shadiq berkata kepada anaknya: “wahai anakku, janganlah berteman dengan tiga orang. Pertama orang yang derhaka kepada orang tuanya, sebab dia telah dilaknat oleh Allah. Kedua orang jahat, sebab kejahatannya akan menular ke dalam dirimu. Ketiga orang pembohong, sebab kebohongan dapat mendekatkan segala yang jauh, dan menjauhkan semua yang dekat.”

Indah sungguh wasiat ini….sebab itulah ana memperingatkan diri ana sendiri beserta sahabat-sahabat semua agar tidak bergaul dengan teman jahat yang hanya akan membawa kita jauh dari jalan Allah.

Orang yang bergaul dengan orang-orang soleh akan memperolehi 3 keuntungan:

1.Allah menambahkan ilmu, kecerdasan, dan taufik kepadanya.
2.Memperoleh doa mereka di dunia.
3.Memperoleh syafaat mereka di akhirat.

Allah SWT berfirman yang bermaksud:

“ pada hari itu sahabat-sahabat karib, setengahnya akan menjadi musuh kepada setengahnya yang lain, kecuali orang-orang yang persahabatannya berdasarkan takwa (iman dan amal soleh).” (Az-Zukhruf:67).

Waallahualam…

Salam Maulidurrasul buat semua…banyakkan berselawat! (^_^)

No comments:

Post a Comment